Συχνές Ερωτήσεις

 • Ειδικοί ανελκυστήρες: Χωρίς άδεια η εγκατάσταση για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους

  Σύμφωνα με τον νόμο 4067/2012 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού δεν απαιτείται άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για κατασκευές, (μεταξύ των οποίων και ανελκυστήρες) που χρειάζονται για τη μετακίνηση ή την κάθε είδους εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων.
  Για τις εργασίες αυτές απαιτείται μια έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, τουλάχιστο 48 ώρες νωρίτερα, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, η οποία γνωστοποιείται στο αστυνομικό τμήμα.
  Με αυτό τον τρόπο διευκολύνονται τόσο η διαδικασία όσο και ο χρόνος εγκατάστασης ειδικών ανελκυστήρων για ΑΜΕΑ ή ηλικιωμένους με δυσκολία κίνησης, γεγονός το οποίο αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά όσους ενδιαφέρονται.
  Δείτε τις λύσεις που προσφέρει η εταιρία μας με Συστήματα Ανύψωσης αμαξιδίου ή καθίσματος ΑΜΕΑ (Ανυψωτικές Πλατφόρμες ΑΜΕΑ).

 • Ανελκυστήρας: Μοναδικός και παρεξηγημένος...

  Τι είναι - τι σημαίνει...
  Ο ανελκυστήρας ειναι μια μάλλον σύνθετη συσκευή κάθετης μεταφοράς - διακίνησης που επινόησε ο άνθρωπος για την επίτευξη ενός σκοπού τόσο απλού όσο μεγαλειώδους: Την επέκταση "προς τα επάνω".
  Ξεχωριστό τον κάνει πάνω απ' όλα η ύπαρξη του αντιβάρου: Ενα απλό και σοφό εύρημα που τον διαφοροποιεί απ' όλα τα υπόλοιπα συστήματα κίνησης: Σε αντίθεση με όλα τα γνωστά μέσα (αυτοκίνητο, τραίνο, πλοίο κλπ) που κινούνται μόνον από τις μηχανές τους, ο ανελκυστήρας υποβοηθείται σημαντικα λαμβάνοντας κάθε στιγμή δωρεάν ενέργεια από το αντίβαρο!Το αποτέλεσμα είναι παραγωγή κίνησης με ταχύτητα, ασφάλεια, αξιοπιστια & οικονομία.
  Σαν ένα βασικό λοιπόν μέσον μεταφοράς ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ο ανελκυστήρας πρέπει να αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα και επιμέλεια που του αρμόζει. Δυστυχώς συχνά αντιμετωπιζεται περισσότερο σαν αναγκαίο κακό (!) με αποτέλεσμα ελαττωματική εξυπηρέτηση, την δημιουργία υποτιμητικής εικόνας για το κτίριο, ακόμη και αμφισβήτηση της ασφάλειας των ανθρώπων που θα το χρησιμοποιήσουν! Πρέπει όμως να σκεφτούμε ότι με αυτόν διακινούμεθα εμείς και τα κοντινά μας πρόσωπα ή και -σε περίπτωση κτιρίου προς εμπορική εκμετάλλευση- οι τωρινοί και μελλοντικοί πελάτες μας. Γι' αυτό και ο ανελκυστήρας πρέπει να είναι προϊόν ενός αναγνωρισμένου και έγκυρου Κατασκευαστή, προκειμένου να εξασφαλισθεί η σωστή και ασφαλής λειτουργία, η πραγματική εξυπηρέτηση των διακινούμενων, αλλά και μακροζωία του.

 • Τι είναι οι υδραυλικοί ανελκυστήρες ;

  Οι Υδραυλικοί Ανελκυστήρες αποτελούν την τεχνολογία που επικρατεί στις Εγκαταστάσεις Νέων Ανελκυστήρων τα τελευταία 25 χρόνια.

  Βασικά εξαρτήματα της εγκατάστασης είναι το έμβολο και η μονάδα ισχύος που αποτελείται από τον ηλεκτροκινητήρα, την αντλία λαδιού και το μπλοκ βαλβίδων. Η κίνηση του θαλάμου γίνεται ελαιοδυναμικά. Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στην ανύψωση του εμβόλου με λάδι που παρέχεται από την αντλία ενώ οι επιθυμητές συνθήκες κίνησης εξασφαλίζονται με τη ρύθμιση των βαλβίδων.

  Προσφέρουν δυνατότητα αυτόματου απεγκλωβισμού σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, χαμηλά επίπεδα θορύβου, υψηλή αξιοπιστία και μεγάλο κύκλο ζωής. Τα υδραυλικά ασανσέρ δεν έχουν περιορισμούς ως προς το χώρο του μηχανοστασίου, ούτε απαιτούν την ύπαρξη χώρου στην ανωδομή του φρέατος. Η ευελιξία στην τοποθέτηση του μηχανοστασίου και η ευκολία στην εγκατάσταση είναι στοιχεία που σταθμίζουν ιδιοκτήτες και εγκαταστάτες. Για την βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος χώρου και την επιλογή της ανάρτησης απαιτείται Μελέτη Εφαρμογής.

 • Τι είναι οι μηχανικοί ανελκυστήρες ;

  Οι Μηχανικοί Ανελκυστήρες ονομάζονται επίσης Ηλεκτροκίνητοι ή Ανελκυστήρες Έλξεως και αποτελούν σήμερα το πιο εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα ανύψωσης.

  Βασικό εξάρτημα ενός μηχανικού ασανσέρ είναι η μηχανή πάνω στην οποία είναι προσαρμοσμένη η τροχαλία τριβής. Τα συρματόσχοινα της τροχαλίας καταλήγουν από την μια πλευρά στο θάλαμο και από την άλλη στο αντίβαρο. Πολλές φορές παρεμβάλλονται επιπλέον τροχαλίες για την καλύτερη μετάδοση της κίνησης. Οι μηχανές μπορεί να έχουν μειωτήρα (Geared) ή να μην έχουν (Gearless) και να αναπτύξουν μια ή δυο ταχύτητες. Συνίσταται η οδήγηση της μηχανής από inverter (VVVF) για τέλεια λειτουργικά αποτελέσματα.

  Η σωστή Μελέτη Εφαρμογής αποτελεί προϋπόθεση για την βέλτιστη προσαρμογή του μηχανικού ανελκυστήρα στο χώρο και στις ανάγκες του πελάτη, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πολλαπλά οφέλη από τη χρήση του.

  Υψηλές ταχύτητες και καλύτερη εξυπηρέτηση της επιβατικής κίνησης σε συνδυασμό με εξοικονόμηση ενέργειας είναι προδιαγραφές που απαιτούνται σε ένα Πολυώροφο Επαγγελματικό Κτίριο και επιτυγχάνονται με την εγκατάσταση ενός μηχανικού ασανσέρ.

 • Τι είναι οι ανελκυστήρες φορτίων ;

  Τις περισσότερες φορές η ανύψωση φορτίων γίνεται συνοδεία κάποιου ατόμου. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνει εγκατάσταση Ανελκυστήρα Φορτίων και όχι Αναβατορίου Φορτίων.

  Ο Ανελκυστήρας Φορτίων έχει όλα τα απαιτούμενα από τους κανονισμούς συστήματα ασφαλείας για να επιβαίνουν άτομα. Κρίσιμα σημεία για την εγκατάσταση του σωστού συστήματος είναι ο καθορισμός της ανάγκης του τελικού χρήστη. Τι εμπορεύματα θα μεταφέρει; Ποιο είναι το ωφέλιμο φορτίο που θα εξυπηρετήσει τις τωρινές και μελλοντικές του ανάγκες; Το άνοιγμα των θυρών ορόφου και οι διαστάσεις του θαλάμου είναι επαρκή για την εύκολη φορτοεκφόρτωση;

 • Τι είναι οι ανελκυστήρες χωρίς μηχανοστάσιο ;

  Υπάρχει πλέον λύση στο πρόβλημα χώρου για την τοποθέτηση του μηχανοστασίου που αντιμετωπίζουν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί μελετητές ενός κτιρίου.

  Ο ιδιώτης σε μια μονοκατοικία θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει το δωμάτιο του μηχανοστασίου ως μια επιπλέον αποθήκη. Ο κατασκευαστής σε μια μεζονέτα γνωρίζει ότι τα 2-3 m2 που θα κερδίσει από το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα μπορεί να τα πουλήσει και να έχει ένα σημαντικό όφελος. Η ανάγκη καλύπτεται με τον Υδραυλικό Ανελκυστήρα χωρίς Μηχανοστάσιο.

  Για τα Υδραυλικά Ασανσέρ υπάρχει η λύση ενός compact μηχανοστασίου. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο, μεταλλικό ερμάριο (ντουλάπα) που ενσωματώνει την μονάδα ισχύος και τον πίνακα ελέγχου. Είναι πιστοποιημένο προϊόν και εναρμονίζεται απόλυτα με το πρότυπο για τα Υδραυλικά Ασανσέρ EN 81.2.

  Ο μελετητής ενός πολυώροφου επαγγελματικού κτιρίου διαπιστώνει την ανάγκη περιορισμού των βοηθητικών χώρων προς όφελος των κύριων. Θα προτιμούσε το Μηχανικό Ασανσέρ που θα προδιαγράψει να μην έχει μηχανοστάσιο ή τροχαλιοστάσιο στην ανωδομή για λόγους αισθητικούς και πρακτικούς. Η ανάγκη αυτή καλύπτεται με τον Μηχανικό Ανελκυστήρα χωρίς Μηχανοστάσιο.

  Η μηχανή τοποθετείται σε ειδική βάση εντός φρέατος και ο πίνακας ελέγχου σε μεταλλικό ερμάριο δίπλα από την θύρα ορόφου του τελευταίου ορόφου. Πιστοποιημένη λύση και ιδανική περίπτωση όπου δεν μπορεί να υπάρξει μηχανοστάσιο πάνω από το φρεάτιο.